Zimnica: Cene evropske, plate domaće

Društvo Ekonomija Milica

Na ukus pravog, domaćeg ajvara ove godine u Srbiji neće uticati kvalitet paprike ili plavog patlidžana, već
cene i kupovna moć – većinom ispod proseka van Beograda, pa je za prosečnu porodicu, da bi se ove
jeseni spremila zimnica, potrebno izdvojiti najmanje stotinak evra. Mnogi se i zbog nedostatka vremena
u trci za novcem odlučuju za već spremljene tegle u prodavnicama, ali i za onlajn kupovinu zimnice. Cena
paprike u Nišu, Čačku i Kragujevcu i na jugu Srbije je trenutno oko 150 dinara, paradajz ide i do 200
dinara, koliko je već i plavi patlidžan. Trenutno najjeftiniji je kupus za koji treba izdvojiti od 60 do 80
dinara za kilogram.


Ponuda na Tvrđavskoj pijaci u Nišu je bogata, a najtraženija je paprika. Domaćice ističu da im nije
problem da izdvoje koji dinar više za kvalitetniji proizvod. Ipak, imaju svoje recepte koje su jeftinija
varijanta omiljenih jela njihovih porodica.
Iako su prodavci na Tvrđavskoj pijaci u Nišu već spremili gotove tegle ajvara za one koji su “lenji”, kažu
da i dalje ima domaćica koje same kuvaju ajvar, a za pripremu najčešće biraju “kurtovku” – mesnatu i ne
mnogo vodenu papriku koja se lako peče i ljušti. Niška domaćica Snežana Mišić ima svoj recept za
tradicionalno srpsko jelo, ali osim ajvara za svoju porodicu ove godine priprema još dva specijaliteta.

  • Spremaćemo “lovačku paštetu” – to je kombinacija plavog patlidžana, crvene paprike, paradajza i
    šargarepe. Sličnog je ukusa kao ajvar, ali je jeftinija varijanta ajvara. Ove godine isprobaću i novi,
    interesantan recept koji sam dobila, a to je “malidžano”. Tu ide pečena zelena mesnata paprika, plavi
    paradajz i senf. Ima zelenkastu boju i specifičan ukus, priča Snežana.


Turšija, kiseli kupus, mešana salata, krastavčići i ljute paprike još su neki od specijaliteta koje domaćice
ostavljaju za zimu. Osim povrća, pripremaju i poslastice – različite džemove, slatka i nezaobilazni pekmez
od šljiva.

Različite varijante ajvara domaćice biraju da spreme zbog visoke cene paprike, koja na Tvrđavskoj pijaci
u Nišu ide od 120 do 180 dinara. Velika je potražnja i za paradajzom koji košta od 80 do 150 dinara,
kupusom 60-80 i šljivama 60-100 dinara. Povrće i voće je na niškom kvantašu jefinije za dvadesetak
dinara, ali ga domaćice zaobilaze jer ne znaju kakav će proizvod dobiti u džaku.

I u Bujanovcu cene veće od prošlogodišnjih

Ajvar, paradajz u flašama, kornišoni u teglama i kiseli kupus u buradima samo su neki od načina po
kojima se tradicionalno ostavlja zimnica u mnogim bujanovačkim domovima. Ono što, pored kvaliteta
povrća, najviše zanima kupce jesu cene, a one su nešto veće u odnosu na prošlu godinu.
Prodavci kažu da se najviše kupuje paprika i da je 30 kilograma prosek, mada ima i onih koji kupuju i više,
a ajvarka košta od 100 do 150 dinara. Cena paradajza kreće se od 150 do 180 dinara, mada se veća
količina ovog povrća može kupiti i po nižoj ceni, jer gajba od 10 kilograma paradajza košta 700 dinara.
Plavi patlidžan je 220 dinara po kilogramu i ovog ponedeljka novinari Bujanovačkih pronašli su ga na
samo jednoj tezgi. Zelenog paradajza takođe nije bilo, a njegova cena se kreće od 120 do 150 dinara. Za
svežu papriku rezanku potrebno je izdvojiti 250 dinara po kilogramu, dok je niz suve rezanke 1.000
dinara. Oni koji, osim ajvara, stavljaju i kiseo kupus i kornišone, treba da izdvoje 70 dinara za kilogram
kupusa i 120 dinara za kilogram kornišona.

Uzevši u obzir poskupljenje i visoke cene, manjak vremena i previše obaveza, nije neobično kada se
pojedini i ne odluče za pripremu zimnice. Dimitrije Dimitrijević je već, kaže, sa svojom suprugom
pripremio većinu zimnice.

  • Napravili smo 17 tegli ajvara od ukupno 30 kilograma paprike, 4 kilograma rezanke i 5 kilograma plavog paradajza. Barenu papriku smo stavili u tegli od 5 kg, a tu su i feferoni, ljutenica i 15 flaša paradajza, tako da smo mi spremi za zimu. kaže Dimitrijević.

S obzirom na to koliko posla i vremena iziskuje priprema zimnice, ima i onih čija je odluka kupovina
gotovog proizvoda, pa Jelena Stanković kaže da nema vremena da sprema zimnicu i da joj je mnogo
lakše da kupi gotov proizvod.

  • Kad izračunam koliko mi para treba da kupim povrće i na to dodam vreme koje je potrebno za
    spremanje zimnice, lakše mi je da kupim i više mi se isplati. Kupila sam gotov ajvar po ceni od 390 dinara za 450 gr, bio je na sniženju u jednom marketu. Videla sam da ima i šarena salata u tegli, ljutenica, cvekla i kornišoni, tako da ću i to da kupim kao gotov proizvod, nemam nameru da spremam, kaže Jelena iz Bujanovca.
Povrće za zimnicu u Kragujevcu se gotovo ne kupuje

Ekonomska klima u Kragujevcu tradicionalno se prvo oseti na pijaci. Doduše, na malim tržnicama po
naseljima, pošto je glavna već četvrtu godinu u „rekonstrukciji“, pa se poljoprivredni proizvodi mogu
kupiti na trotoarima obližnjih ulica, a prodavci za Glas Šumadije kažu da se zimnica ove godine gotovo ne
kupuje.

  • Narod kupuje po kilogram, dva, ne kupuje da ostavlja zimnicu. U ovo vreme, sećam se, uzimali su na
    gajbe, a sada po kilo, kaže čovek za tezgom na pijaci u gradskom naselju Bubanj.

I njegov kolega sa tezge pored priča da je „nula potražnja“, ali i da su cene veće u odnosu na prošlu
godinu. Na toj pijaci je, recimo, cena plavog paradajza za jedan dan sa 80 skočila na 200 dinara.
I u Ulici Crveno barjače, gde su se preselili prodavci i kupci sa Tržnice Centar, prodaja je slabija u odnosu
na prošlu godinu.


Sve češća „onlajn zimnica“

U okolini Kragujevca, naročito u selima oko Rekovca i Topole, postoje brojna domaćinstva koja preko
društvenih mreža prodaju već pripremljenu zimnicu.

Cena tegle domaćeg ajvara je kod njih 800 dinara, pa se mnogi odlučuju da na taj način obezbede
zimnicu, što je, kažu, povoljnije zbog toga što ne mora da se odjednom izdvoji veća količina novca.
U Šumadiji se paprika kupuje po ceni od 100 do 160 dinara, a cene idu i čak do 250 dinara, kornišoni su
od 120 do 200 dinara, karfiol od 160 do 200, paradajz od 170 do 250, a plavi paradajz je sa 80 poskupeo
na 200 dinara. Najjeftiniji je kupus i on se može pazariti po ceni od 60 do 80 dinara za kilogram.

U Čačku cene evropske, plate ispod proseka

Na pitanje da li je isplativije pripremati ili kupiti gotovu zimnicu i Čačani zaključuju da je, bez obzira za
koju opciju se opredelili, trošak ogroman i kućni budžet to teško može da podnese.

Zimnica najčešće podrazumeva pripremu turšije, ajvara, kuvani paradajz, cveklu, mešanu salatu, kisele
krastavčiće, pečenu papriku, kiseli kupus, kao i džem i slatko. Ipak, treba računati i dodatke kao što su
ulje, šećer, sirće, so pa je u odnosu na prošlu godinu priprema zimnice ove godine za oko 20 odsto
skuplja.

Kilogram paprike se kreće od 110 do 250, a prošle godine u isto vreme od 50 do 200 dinara, kilogram
paradajza je od 120 do 180 dinara, a pre godinu dana 60 do 120 dinara.
Cene na čačanskoj pijaci su evropske, a plata ispod republičkog proseka države Srbije, pa ti budi
domaćica u Čačku i spremi zimnicu za mnogočlanu porodicu, a da ne zapadneš u dugove – zaključuje
jedna domaćica.
Kada kupite jeftiniju papriku od 110 dinara u gajbi ili džaku, često bude da ste zapravo kupili „mačku u
džaku“ jer pola paprike morate da bacite pošto je „kvalitet“ u skladu sa cenom i ispostavi da je trošak isti
kao da ste kupili onu od 200 dinara.
Cene gotove zimnice su veoma različite, što opet zavisi od kvaliteta pa tako u istoj prodavnici teglu
ajvara od 530 grama imate za 389 dinara na sniženju, do cene od 980 dinara za teglu od 600 grama.
Kilogram domaćeg ajvara na pijaci od pečene paprike je oko 1.000 dinara. Cene kornišona se kreću od
139 dinara do 390 dinara za teglu od 680 grama.
Zaključak je da se može naći zimnica po povoljnijim cenama, obično je reč o robnim markama ili na
nekim akcijama, ali su ti proizvodi obično lošijeg i sumnjivog kvaliteteta.
Kvalitetna i zdrava zimnica ipak je, bar za mnoge, postala luksuz.

*Potreba građana južno od Beograda je da imaju svoju nacionalnu mrežu. Ovaj tekst nastao je u okviru te inicijative koju čine medijske kuće Južne vesti, Ozonpress, Glas Šumadije i Bujanovačke.

Autor: Južne vesti, Ozonpress, Bujanovačke, Glas Šumadije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.