- Voće koje koristimo je ono voće koje bismo mi kao svakodnevni potrošači ubrali sa biljke, a znamo da bi svako od nas ubrao najlepšu voćku. Često dobijamo komentare da se naši sokovi razlikuju od drugih na tržištu, što nam je i bio cilj. Želeli smo da naši konzumenti osete punoću ukusa i da osete da je svaka čaša našeg soka čaša zdravlja.
Za Glaš Šumadije govorio je vlasnik i osnivač firme Vitbery, diplomirani tehnolog Vlada Luković. Vlada je za naš portal govorio o ideji da započne posao, o osnivanju firme, proizvodnji visoko kvalitetnih sokova i planovima koje ima.
Firma je osnovna 2021. godine, a razlog osnivanja je dugogodišnje bavljenje uzgojom visokožbunaste američke borovnice koja se izvozi na evropsko i svetsko tržište, kaže proizvođač sokova Vitbery.
- Mi porodično posedujemo plantažu borovnice, a ja sam kao tehnolog hteo da zaokružim celu priču, s obzirom da se bavimo uzgojom jedne od najzdravijih voćki, hteo sam da imamo i najzdraviji gotov proizvod koji naši potrošači mogu svakodnevno konzumirati.
Kada su došli na ideju, kaže Vlada, verenica i on su osnovali firmu sa ciljem da naprave premium sokove, hladno ceđene, bez ikakvih dodataka.
- Hteli smo da napravimo sokove samo od onoga što daje voće pod presom. U tome smo uspeli. Imamo sedam ukusa, to su borovnica, aronija, malina, kupina, višnja, jagoda i neizostavna jabuka.
Želja im je bila da prave sokove tako da samo ono najkvalitetnije iz voća prenesu u flaše. Vlada ističe da nisu želeli da ugađaju tržištu cenom, već da potrošačima pruže najbolje. Kaže da je takva situacija da kvalitet mora i da košta.
- Ne kuvamo sokove, ne dodajemo nikakve konzervanse, ne dodajemo nikakve druge aditive, samo ono što je voće dalo, kao što sam i rekao.
Vitbery sokovi poseduju analize sa svih instituta, sa svih laboratorija u Srbiji, između ostalog, i sa Intituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu.
- Sa Instituta za opštu i fizičku hemiju smo dobili analizu da su naši sokovi na tržištu, od svih ispitanih, najbogatiji antioksidansima. Tako da naši konzumenti mogu da nahrane svoj organizam. Volim da kažem da naši sokovi ne služe da utole žeđ, već da preuzmu neku preventivu i da nahrane naše ćelije najzdravijim nutrijentima, vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima.
Vlasnik firme Vlada Luković ističe i da je na osnovu istraživanja došao do saznanja da hrana u tečnom obliku najbrže dolazi do krvi i do ćelija, zato što nema varenja, ne ide u tanko crevo, već direktno u krv.
- Volim našim potrošačima da napomenem da kada naš sok konzumiraju da dve, tri sekunde zadrže u ustima i da malo promućkaju, jer su ispod jezika inhibitori koji najbrže transportuju u krv i tako postižemo najbolji mogući efekat.
Plantaže borovnica porodice Luković nalaze se 14 kilometara od Kragujevca, u selu Lužnice, a za ostalo voće imaju kooperante koji proizvode voće za njih po njihovim standardima. Vlada naglašava da oni nasumično beru voće kako bi sprečili da oni znaju sa kojih biljaka će ubrati, da ne bi ostavili, kako kaže, jedan red da se ne prska, a ostalo da se prska.
- Mi nasumično uberemo i odnesemo na analizu i ako zadovoljava naše kriterijume mi njihovo voće otkupljujemo, cedimo sokove, a ako ne, ti kooperanti su sa nama završili saradnju. Posedujemo analize svog voća koje koristimo u proizvodnji, kao i samih gotovih sokova.
Na sokovima piše „premiumˮ, a to znači po kriterijumima proizvođača Vitbery sokova, da su tu zadovoljeni standardi za bezbednost hrane i pića, da je voće koje koriste ono voće koje bi kao svakodnevni potrošači ubrali sa biljke.
- Naši kooperanti nas često pitaju zašto kupujemo premium klasu voća, prvu klasu voća. Mi to radimo da bismo postigli najbolji efekat i najbolji kvalitet soka. Mnogi naši konkurenti prave sokove od pirea, dešava se da ljudi u velikim hladnjačama melju sve voće u te piree. Tu postoji i trulo i zeleno voće i taj sok ne može da da ovaj kvalitet.
Vlada se osvrće na to da trulež u voću može da izazove alergijsku reakciju kod svih onih ljudi koji su alergični na penicilin. Kod njihovih sokova, tvrdi, ne postoji mogućnost da se izazove alergijska reakcija. Kaže da njihove sokove mogu da piju svi, ne postoji starosna dob. Ističe da su imali iskustva da roditelji pitaju da li smeju da deci daju jagodu, jer je svima znano da je ona alergen, i da njihovu jagodu mogu bezbedno da koriste jer ona nije tretirana i nema trulog sastava u sebi, da je to najkvalitetnija jagoda koja se ubere.
Kada je reč o kupovini, sokovi se mogu poručiti onlajn, ima ih u prodavnicama zdrave hrane, a od nedavno su sokovi u svim bolje opremljenim i bolje rangiranim ugostiteljskim objektima u Kragujevcu. U Beogradu i Novom Sadu su takođe prisutni i nadaju se, kaže Vlada, da će biti uspešni pregovori za izvoz na inostrano tržište.
- U okviru Srbije smo sva bolja mesta pokrili, uskoro ćemo biti u bolje snabdevenim drogerijama, apotekama. Naši konzumenti znaju da naši sokovi poboljšavaju krvnu sliku i imunitet.
Vitbery sokovi imaju stranicu na fejsbuku i instagramu, a zvaničan sajt uskoro će biti aktiviran https://www.facebook.com/profile.php?id=100083362090103.
Na ideju da se sokovi zovu VITBERY došli su neplanirano, želeli su neko univerzalno ime koje će biti lako razumljivo i u inostranstvu, izostavljanje jedne grafeme R nije slučajno, kaže Vlada, a VIT- je spoj inicijala njegovog imena i imena njegove verenice.
Vlada Luković naglašava da su eksperimentalno tri godine proizvodili sokove, hteli su da dođu do najkvalitetnije recepture, da laboratorijski dokažu da su u najvećoj mogućoj meri preneli sve nutrijente u flašu i kada su sve to postigli onda su zvanično krenuli u proizvodnju.
Neki od budućih planova jesu izlazak na evropsko tržište i proizvodnja nekih novih proizvoda koji će nastaviti započetu priču, i to ne samo u tečnom obliku, već i u drugim oblicima koje prati najsavremenija tehnologija prehrambene industrije.