Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja večeras će u Beogradu predstaviti geografsku oznaku za voćnu rakiju “Šumadijska šljivovica“, koju je dodelilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.
“Šumadijska šljivovica“ predstavlja prvi regionalno zaštićeni brend šljivovice u Srbiji i podrazumeva da se sirovina za proizvodnju dobija sa teritorije Šumadijskog okruga, a na toj teritoriji mora biti i destilerija, koja mora biti registrovana u Kragujevcu, Topoli, Arandjelovcu, Kniću, Lapovu, Batočini ili Rači.
Rakija će se proizvoditi po odredjenoj proceduri i recepturi, a ono što je izdvaja od drugih rakija su pre svega satre sorte šljiva koje se gaje u Šumadiji, kao i burad od domaćeg hrasta lužnjaka u kojima rakija mora da stoji najmanje 18 meseci.
„Šumadijska šljivovica“ će se proizvoditi po novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima koji je usaglašen sa evropskim propisima.
Proces proizvodnje šumadijske šljivovice, kako je ranije rečeno iz udruženja proizvodjača, traje najmanje dve godine, a prva rakija sa oznakom „Šumadijska šljivovica“ bi trebao da se nadje na tržištu krajem 2021. godine.