Woman holds glass of wine before bunch of grape lying on black plate

U Šumadiji prinosi grožđa manji, ali boljeg kvaliteta

Društvo

U Šumadiji su otpočele pripreme za novu vinogradarsku sezonu, a dok se godina privodi kraju sumiraju se i utisci. Ovogodišnji prinos je bio manji nego prošlih godina, ali zbog dugačkog perioda sunčanih dana kvalitet grožđa je bolji što će dobro uticati i na samu proizvodnju vina.

Vinogorje u Topoli vinarije „Aleksandrović“ ove godine zbog sušnog perioda ne može da se pohvali visokim prinosom ali zbog sunčanih dana i pretežno toplog vremena kvalitet grožđa je dobar što će povoljno uticati i na proizvodnju vina po čemu je ova vinarija iz Šumadije poznata i van granica naše zemlje.

Goran Grujićm rukovodilac vinogradarske proizvodnje u vinariji „Aleksandrović“, opština Topola kaže: „Prinos je ove godine nešto manji u odnosu na prethodne godine ali što se tiče samog kvaliteta grožđa, grožđe je veoma dobrog kvaliteta. Prinos u našim vinogradima je negde oko pet, do pet i po tona što zavisi od sorte do sorte naravno što je nama dobro za vinograd. To nije neki visok prinos ali naša vinarija je poznata po tome da ide na manje prinose, gde više obraćamo pažnju na kvalitet grožđa da stvorimo grožđe koje će imati određene karakteristike od koga možemo kasnije dobiti naša poznata vina sa dobrim kvalitetom.“

Pripreme za novu sezonu su otpočele a zbog toga što se vinogradi prostiru na čak 84 hektara otpočela je i rezidba kako bi do proleća sve bilo spremno za novu vegetaciju.

Goran Grujić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje u vinariji „Aleksandrović“, opština Topola kaže: „Mi smo na vreme krenuli sa rezidbom jer u ovom periodu meseci su dosta hladni, ne može svakog dana da se radi napolju pa smo krenuli malo ranije sa rezidbom, nakon toga kada završimo sa rezidbom imamo još posla, tu je i đubrenje, i razoravanje neko, obrada zemljišta, popravka naslona, vezivanja lukova i sve to moramo odraditi na vreme da u aprilu mesecu kada kreće vegetacija budemo spremni i da spremni uđemo u novu sezonu.“

Prodaja vina ove godine je skočila u odnosu na prošlu, a sa razvojem vinskog turizma Topola, koja je postala poznata i kao srpska Toskana beleži na vinskoj mapi i sve veći broj posetilaca kako iz naše zemlje tako i iz inostranstva.

Izvor: RTV (Ana Rebić)

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.