U subotu u Kragujevcu Treći Šumadijski festival rakije

Ekonomija Grad

Treći Šumadijski festival rakije, u organizaciji Asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradske turističke organizacije, a uz podršku Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kragujevac, održava se u subotu u Kragujevcu.

Pored destilerija iz cele Srbije među izlagačima će se naći proizvođači hrane, kao i predstavnici prateće opreme i proizvoda za destilerije. Treći šumadijski festival rakije biće održan u Exclusive event centru, manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 22 časa, a cena ulaznice je 500 dinara.

Festival će otvoriti gradonačelnik Nikola Dašić.

Pre osam godina pojednostavljena procedura registra proizvođača jakih alkoholnih pića i da ih sada ima 930.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije prošle godine proizvedeno je oko 26,1 milion litara rakije. Pored registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića, veliki je broj individualnih proizvođača, odnosno građana koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procena je, da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima, ukupna količina proizvedene rakije godišnje iznosi oko 50 miliona litara.

Za devet meseci ove godine, izvoz rakija od voća je povećan za oko 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao je vrednost od preko 10 miliona evra, dok je izvoz u 2021. godinu u odnosu na prethodnu bio veći za 46 procenata.

Vrednosno se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, najveći rast vrednosti izvoza u 2022. zabeležen je na tržište Švajcarske. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku procena je da će ove godine proizvodnja šljive biti veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, što će pozitivno uticati na dalji rast proizvodnje i izvoza rakije od voća, jer se oko 70 odsto šljive preradi u rakiju.

Fotografija: Lazar Novakovć

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.