Regioalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ u saradnji sa Centrom za strna žita iz Kragujevca organizuje treće šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija u prostorima „Vinsko rakijskog Haba“ u Kragujevcu.
Predsednik Udruženja „Šumadijska rakija“, Goran Mijailović, kaže da se ove godine uzorci uzimaju iz prodajnih objekata, da bi potrošači bili sigurni u kvalitet ocenjenih rakija:
-Karakteristika našeg ocenjivanja ovde u Kragujevcu je što mi ocenjujemo samo registrovane proizvođače, a ove godine uzorke uzimamo iz prodajnih objekata, jer na taj način radimo zajedno za interese potrošača, odnosno da potrošači budu uvereni da je kvalitet koji se ocenjuje zapravo taj kvalitet u prodajnim objektima.
Danas je prvi dan ocenjivanja, gde će najveći stručnjaci u Srbiji, kada su u pitanju proizvodnja i degustacija rakije, ocenjivati voćne rakije po grupama.
Predsednik komisije je profesor Miroslav Nikićević, a članove komisije čine dr Ivan Uroševć, dr Branko Popović, dr Vele Tešević, inženjer Miroljub Urošević i sekretar komisije Ljubiša Stanković.
Svaka vrsta rakije biće ocenjena u svojoj grupi, pa će tako šljiva, kajsija, dunja, i mnoge druge voćne rakije činiti zasebne grupe.
Autor: Tijana Stefanović