Pšenica ove godine rodila ranije, prinosi visoki – ali ne smemo spavati na lovorikama

Istraživanje

Mnogo pre aktuelnih suša, žetva pšenice je ove godine bila gotova neobično rano, još u junu. Prinosi su dobri, kvalitet zrna solidan, ali kako piše dr Jasna Mastilović sa Instituta BioSens, u pitanju je samo rezultat sreće, koja već sledeće godine može da izostane.

Za razliku od uobičajenih prizora kombajna na pšeničnim poljima karakterističnim za kraj juna i početka jula, žetva pšenice počela je ove godine u prvoj dekadi juna, a do kraja juna je već bila završena. 

Nije potrebno veliko predznanje da ovu anomaliju pripišemo klimatskim promenama, pa i da se zapitamo kako zaista globalno zagrevanje i ostale pojave koje donose klimatske promene utiču na rod hlebnog zrna. 

Oni koji duže pamte prisetiće se da ovo nije prvi put da žetva pšenice počne već u prvim danima juna. 

Slična situacija desila se i daleke 2000. godine. Pretražujući po arhiviranim podacima iz ovog vremena, došli smo do podataka da je u toj godini prinos bio niži u odnosu na višegodišnji prosek, a testo od brašna dobijenog od ove pšenice je zbog ubrzanog dozrevanja zrna bilo kruto i teško se rastezalo što je uzrokovala probleme u preradi. 

Analiza klimatskih faktora iz ovog vremena, kada još klimatske promene nisu bile u fokusu kao danas, pokazala je da je 2000. godina bila izuzetno sušna što je nepovoljno uticalo na razvoj biljke tokom celog vegetacionog perioda, a da je ubrzano sazrevanje bilo posledica visokih temperatura i toplotnih udara u maju te godine. 

Da li se ova situacija ponovila i ove, 2024. godine? Podaci sa terena kažu da – nije

Prinosi pšenice su na nivou od 5 i više tona po hektaru što je iznad višegodišnjeg proseka, a kvalitet brašna je solidan. Odgovor na pitanje otkud ovakva razlika između ovogodišnjih prilika i onih iz 2000. godine može dati analiza klimatskih uslova koji su pratili proizvodnju pšenice roda 2023/24. godine. 

Ovogodišnjoj pšenici su odgovarale visoke temperature i natprosečne padavine tokom zime

Pre svega treba imati u vidu da je prosečna temperatura, u dvanaest meseci koji su prethodili žetvi pšenice, ne samo u Srbiji nego i globalno, najviša zabeležena ikada sa 0,7°C iznad proseka za referentni period 1991-2020. godine. Šta to znači? Ove 2024. godine, ne radi se samo o toplotnim udarima i suši koji bi ubrzali procese nalivanja već formiranog zrna, već o promeni klimatskih uslova tokom celog vegetacionog perioda pšenice

Već je jesenji period, odnosno period setve pšenice 2023. godine, bio najtopliji zabeleženi na globalnom nivou, sa prosečnom temperaturom za  0,88°C iznad višegodišnjeg proseka na globalnom nivou, odnosno za čitavih 1,43°C iznad proseka u Evropi. 

Usledila je zima sa nastavkom natprosečno visokih temperatura praćenim, makar u našem regionu, i sa natprosečnom količinom padavina koje su dovele do visokog sadržaja vlage u zemljištu što je uslovilo uranjen i ubrzan razvoj pšenice. 

Isti trend se nastavio i u proleće: mart 2024. je bio deseti za redom najtopliji mesec ikada. Temperatura vazduha za period mart, april i maj bila je 0,68°C  iznad višegodišnjeg proseka. 

Tako je nakon rekordno tople 2023. godine nastupila još toplija 2024. godina. Uporedni prikaz kretanja prosečne temperature tokom godine za prethodne dve godine u odnosu na sve ranije zabeležene podatke najbolje ilustruje razmere ovih promena

Izvor podataka: ERA5 • C3S/ECMWF
Visoki prinosi pšenice bili su predviđeni još mesecima ranije

Postavlja se pitanje kako su odstupanja najvažnijih klimatskih faktora od uobičajenih vrednosti uticala na pšenicu.

U cilju povezivanja podataka o klimatskim uslovima sa budućim prinosima i kvalitetom ne samo pšenice, već i brojnih drugih kultura, istraživački timovi širom sveta rade na razvoju prognostičkih modela. 

Ovi modeli, u čijoj osnovi je primena veštačke inteligencije, omogućuju da se predvide prinosi ratarskih kultura na bazi podataka o klimatskim faktorima koji mogu uticati na rast useva, kao što su fluktuacije temperature i obrasci padavina, nadopunjenih sa satelitskim podacima, na osnovu kojih se procenjuje zdravlje i gustina useva tokom celog perioda vegetacije, od klijanja do cvetanja.

Analiza ovih uslova u proizvodnoj 2023/24 godini, rađena u zemljama koje su vodeći proizvođači izvoznici pšenice, ukazala je još tokom ranih faza vegetacije da se mogu očekivati visoki prinosi pšenice.  

  • Da li iz ovoga možemo zaključiti da klimatske promene mogu povoljno uticati na pšenicu, njene prinose i zdravstveno stanje? Odgovor je svakako ne, kaže dr Jasna Mastilović, Institut BioSens

Faktori koji su doprineli povoljnim prognozama prinosa pšenice su povoljne vrednosti indikatora suše i povoljne vrednosti vegetacionih indeksa koje su ukazale na zdrave useve, počev od odličnog stanja nakon faze klijanja i bokorenja usled povoljnih temperatura i dovoljne vlažnosti zemljišta, pa preko porasta biljaka tokom prolećnog perioda. 

Povoljan sklop klimatskih uslova nastavio se i do žetve pšenice, što je za krajnji ishod imalo ne smo visok prinos, već i ubrzan proces razvoja biljke što je dovelo do uranjene žetve pšenice.

KLIMA101 NEDELJNI NEWSLETTER

Da li iz ovoga možemo zaključiti da klimatske promene mogu povoljno uticati na pšenicu, njene prinose i zdravstveno stanje? 

Odgovor je svakako ne

Ova proizvodna godina je možda jedna od retkih da su se tokom celog vegetacionog perioda poklopili samo povoljni efekti klimatskih promena, u kombinacijama koje su dovele do ubrzanog razvoja biljke, a da nije bilo pojava koje bi na prinos, kvalitet ili zdravstveno stanje pšenice uticali negativno. 

Zato ne smemo zaboraviti da su dugoročne posledice klimatskih promena ne samo globalno zagrevanje već i smanjenje količina padavina i povećanje učestalosti ekstremnih vremenskih uslova. Da je bilo manje padavina ranije u toku godine, ili da su nas zadesile intenzivne vremenske nepogode, da su njive bile poplavljene, što je u svetlu klimatskih promene sve češće i verovatnije, rezultat bi sigurno bio drugačiji i mnogo nepovoljniji.

Izvor: Klima 101
Fotografija: Aleksandar Babić, FB, privatna arhiva
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.