Osim što je lagana i ukusna, panakota je omiljeni desert u celom svetu zbog lakoće pripreme.
Panakota (Panna cotta) je tradicionalni italijanski desert nalik pudingu. Iako se najčešće služi u restoranima i poslastičarnicama, zapravo je vrlo lako pripremiti kod kuće. Ovaj desert je nastao u na severu Italije, u Pijemontu, a u doslovnom prevodu sa italijanskog znači „kuvana pavlaka“.
Nastala je kao kombinacija kreme i šećera, aromatizovana semenkama vanile, a karakteriše je oblik čaše ili malog, okruglog kalupa u kom se formira dok se hladi.
Osim što je lagana i ukusna, panakota je omiljeni desert u celom svetu zbog lakoće pripreme. Blagi, mlečni ukus i brojne mogućnosti pripreme, kao što su karamel fil, otopljena čokolada ili kombinacija sa voćem, čine ga idealnim desertom na kašičicu za svako doba godine.
Kako je nastao ovaj desert?
Iako poreklo ovog deserta nije sa sigurnošću utvrđeno, knjige recepata kažu da potiče iz Pijemonta, a prvi datum pominjanja je 1920. godine, kada ga je pripremila jedna Mađarica u Pijemontu.
Prvi dokazi o panakoti kakvu danas poznajemo zapravo datira iz 1960-ih, kada je Etore Songia, glavni kuvar u restoranu „I tre citroni“, prvi stavio recept na jelovnik.
Iako se ovaj desert u Italiji pripremao pod nazivom panakota, po sličnom receptu i obliku pripreman je i u drugim zemljama, još od srednjeg veka. U Danskoj je poznat kao moos hwit, u Mađarskoj kao kremes, au Francuskoj kao blanc manger.
Koja je razlika između pudinga i panakote?
Panakota je desert napravljen od mleka, pavlake, šećera i želatina. U originalnom receptu nije pominjan želatin, ali je vremenom ova verzija postala popularna i široko prihvaćena.
Puding je poslastica od mleka, žumanaca, šećera i skroba, a za zgušnjavanje se koriste žumanca i skrob, a ne želatin kao u panakoti. Tekstura pudinga je znatno gušća, a površina mu je veoma glatka, dok je panakota mekana, prozračna i topi se u ustima i nema karakterističan sjaj kakav ima puding.
Sastojci za panakotu:
– 500 ml slatke pavlake,
– 1 štapić vanile,
– 8 listova želatina
– 80 g šećera
Priprema:
Započnite pripremu stavljanjem listova želatina u hladnu vodu na 10 do 15 minuta. Mahunu vanile prerežite po dužini i nožem ostružite semenke. U međuvremenu u šerpu srednje veličine stavite slatku pavlaku, dodajte šećer, semenke i mahunu vanile.
Zagrevajte na laganoj vatri dok ne počne da ključa, a zatim prekinite sa zagrevanjem i stavite lonac na stranu. Kada se želatin rastvori, iscedite ga iz vode i dodajte u tečnost sa kremom koju ste zagrejali i mešajte dok se želatin potpuno ne rastvori.
Pripremite okrugle kalupe kapaciteta 150 ml, napunite ih panakotom i ostavite u frižideru najmanje pet sati. Kada se poslastice formiraju i stegnu, svaki kalup potopite u ključalu vodu na nekoliko sekundi i okrenite na tanjir, prenosi Index.hr.
Mogućnosti serviranja i ukrašavanja su brojne: panakotu možete poslužiti samu ili sa prelivom po izboru, kao što je karamela, topljena čokolada ili voćni fil.