Nutricionistkinja Sandra Karanović: Ovsena kaša može biti zdrav obrok, ali ne treba da nam bude svakodnevni doručak

Društvo Milica

Čini se da stalno nailazimo na različite, često oprečene savete kako nutricionista, tako i fitnes trenera, instruktora o tome šta bi trebalo da se jede u toku dana da bi naš jelovnik bio raznovrstan i da bismo zadovoljili sve nutritivne potrebe. O tome je sa nama razgovarala nutricionistkinja dr Sandra Karanović iz Doma zdravlja Kragujevac koja je između ostalog iznela i svoje mišljenje o popularnom doručku – ovsenoj kaši.

Za nju, doktorka kaže da može biti zdrav obrok, samo zavisi u kojoj kombinaciji, ali nije poželjno da nam to bude svakodnevni doručak.

  • Jako je bitno da to bude raznovrsno, da u toku nedelje imamo možda jednom ili dva puta kašu za doručak, a da svih ostalih dana to malo promenimo. Fale nam ideje i organizacija da se uveče pripremi doručak na primer, kaže dr Karanović.

Za ručak se preporučuje, navodi ona, neki protein, i to ne mora uvek biti meso, mogu da budu leguminoze, mahunarke, pasulj, sočivo, leblebije, koje se kod nas, navodi doktorka, jako malo koriste: „Uz neko povrće, salatu, imamo idealan obrok”.

  • Kombinacija meso i krompir nije poželjna varijanta, meso i pirinač isto je varijanta koja prilično teška. Opet moram da se vratim na zdravu hranu, najbolje je da uđemo u te prodavnice i da se osvrnemo i pogledamo šta to ima od žitarica, šta ima od mahunarki i da ih uvrstimo u svoju ishranu. Uopšte nije teško dodati malo prosa ili kinoe u neku čorbicu i već smo upotpunili taj neki ručak, ističe sagovornica.

Bitan je i sam postupak pripremanja hrane, napominje nutricionistkinja Karanović, ne treba da pržimo hranu, već da je dinstamo, pečemo i blanširamo. Kada je u pitanju večera i šta za nju odabrati a da bude izbalansirano, doktorka kaže da se javlja najčešća greška, njeno izbacivanje.

  • Večera ne postoji, a pošto se najčešće kasno odlazi u krevet, onda se pred odlazak pojede bilo šta ili neka voćka, ili se večera zameni voćem. To su neke najčešće greške. Večera mora da postoji, da bude negde do pola osam najkasnije, ne treba da bude ni prerano i da bude lagana. Možete od ručka da ostavite neko posno meso i neku salatu, ili to može biti obrok salata, mogu da budu dve projanice, domaće spremljene i kefir, jogurt, kiselo-mlečni proizvod bilo koji i to će biti sasvim dovoljno.

Naglašava da se u slučaju osećaja gladi kada se jako kasno odlazi na spavanje bolje poslužiti nekim kiselo-mlečnim proizvodom, nego voćem ili bilo čime drugim.

O izgladnjivanju i dijetama priča da, kada bismo se vratili mislima u prošlost, shvatili bismo da je svaki period obeležen nekim popularnim dijetama, mnoge od njih su se izgubile, zaboravile, jer nisu ispravne ili su kratkog efekta, navodi dr Karanović.

  • U ordinaciji susrećem osobe koje su zahvaljujući tim lošim dijetama dobile tuberkulozu, došlo je do upale slepog creva, jer su se isforsirale sa nekom vrstom hrane, a neke grupe namirnica su potpuno izbacili, onda se tako stvaraju upalni procesi i ne znamo nikada šta će se javiti kao posledica. Ako se loše hranimo, ako nemamo izbalansiranu ishranu i imunitet nam je loš, mi smo pogodni za bilo koje infekcije, ističe ona.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.