NUNS: Zabrinutost zbog tužbe Gašića protiv KRIK-a

Društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog tužbe Bratislav Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije, u kojoj traži pola miliona dinara od redakcije KRIK, zbog objave detalja prisluškivanih razgovora sa suđenja šefu kruševačkog kriminalnog klana Zoranu Jotiću Jotki.

Naime, Gašić tvrdi da je zbog KRIK-ovog teksta „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ‘Gašić kod Jotke na kazanu’ „, doživeo psihičke i fizičke bolove, ali i da bi sud trebalo da medijima „stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

U samom tekstu KRIK-a preneti su detalji sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optuženi za ubistva, te se u jednom delu pominje da je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“, odnosno, da prima novac od njega.

Zakonom je propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja.

NUNS izražava zabrinutost i zbog mnogobrojnih tužbi protiv medija u poslednje vreme za nešto što je u opisu njihovog posla. Ovaj poslednji primer u kojem direktor BIA tuži redakciju koja istražuje konekcije korupcije, politike i kriminala šalje uznemirujući signal da se novinarska profesija nalazi pred novim-starim oblikom gušenja slobode izražavanja. Slično se dešavalo krajem devedesetih na vrhuncu represije Miloševićevog režima.

Trend „zatrpavanja“ profesionalnih medija tužbama očigledno ima za cilj sužavanje već veoma suženog prostora slobode izražavanja u Srbiji.

Ovaj slučaj ćemo svakako registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, i obavestiti međunarodne organizacije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.