Nocciola, „kragujevački sladoled”, najbolje je ocenjen sladoled u Srbiji, na Google-u imaju ocenu 4,9, dok na Woltu 9,8. Ovaj sladoled prepoznatljiv je po svom kvalitetu, jer ne sadrži pojačivače ukusa, boje, arome, aditive, sa minimalno šećera je, dok su pojedini potpuno bez šećera, pa osnivač ovog brenda šaljivo kaže da se posle njega možemo zasladiti. U svojoj ponudi imaju i palačinke, a smesa za njih postala je njihov zaštitni znak, pored mrsnih i posnih sladoleda, i palačinki, prave i domaći krem.
Srce Noccciole predstavlja proizvodnja i distribucija, u proizvodnji ih radi četvoro, proces iziskuje vreme i trud, a tokom dana se napravi do 300 kg sladoleda. Italijanski majstori naučili su Veljka Matovića, osnivača Nocciole šta znači gelato, prošao je kurseve u Riminiju i Napulju, pa je recepturu doneo u svoj rodni grad.
- Sladoledi su od prirodnih sastojaka, voćni sladoledi se prave od voća, ne sadrže konzervanse koji bi produžili rok trajanja, rok našeg sladoleda je tri meseca, nakon toga on se usmrdi i mora da se baci, priča Matović.
Bilo je mnogo poteškoća na samom početku, ali su se timski radom izborili za ono što danas jesu, na pitanje odakle baš izbor da se bavi proizvodnjom sladoleda, jer je po struci ekonomista, Matović navodi da je to iz čiste ljubavi, ljubavi prema sladoledu i slatkišima.
Na prvu, kaže, nije znao koliko je to zahtevan posao, jer nema kvalitetnih sirovina, a mnogi sastojci se uvoze, poput sicilijanskog pistaća, lešnika, badema, vanile. U ponudi je aktivno 70 ukusa, samo deset je „iz uvoza”, a ostali se prave od sirovina sa našeg podneblja.
Praškasta baza za palačinke je zaštitnik brenda, koristi se ne samo za palačinke, već i za sladolede kao baza u koju se dodaju ostali sastojci. Jedinstveni su po tome što su jedini proizvođači baza u Srbiji i vrlo brzo izvoznici.
Koriste posebne vitrine u kojima čuvaju sladoled koji nisu klasični zamrzivači, te zbog svoje specifičnosti održavanja temperature sladoledi jesu kremasti. Matović navodi da su od jednog prijatelja dobili eksperimentalnu mašinu za krem, pa su počeli sa proizvodnjom i krema bez šećera.
Sve ide uzlaznom putanjom, a posebno im je kao timu stalo da u Kragujevcu ovaj sladoled bude prepoznatljiv i konzumiran.
Niste vi jeli Ćemalov sladoled.
Niste vi bili u Velikoj Plani…
Tako je, sladoled kod Ćemala bio je legenda. Odrastao sam na njegovom sladoledu i slatkišima. I sada postoje njegovi potomci negde u Cara Lazara drže poslastičarnici ali nije više to to.
Sladoledi su fenomenalni. Posebno voćni( za mene kombinacija marakuje- OBAVEZNO i maline). Sve preporuke.
Stvarno su najbolji
Ne zna se sta im je bolje, sladoled ili krem. Savrseno!
Bravo, Veljko!