Tragovi korona virusa navodno su pronađeni u Kini na pakovanjima smrznutih škampa i pilećih krilca uvezenih iz Južne Amerike.
To je u žižu javnosti ponovo izbacilo pitanje da li se korona virus prenosi putem pakovanja smrznute hrane.
- Korona virus: Gubitak čula mirisa drugačiji nego kad imate prehladu
- Hrvatska: Kako je virus korona uticao na svakodnevni život
- Kako se virus korona širi svetom
Koje su šanse da se zarazite preko prehrambenih pakovanja?
U teoriji, korona virus možete da pokupite sa pakovanja, zbog materijala od kojih su napravljena.
Laboratorijske studije pokazale su da virus na pojedinim površinama može da preživi satima, pa čak i danima – na kartonu i pojedinim vrstama plastike.
Što je temperatura niža, virus je stabilniji, a hrana se inače prevozi u rashlađenim prtljažnicima kamiona.
Ipak, pojedini naučnici sumnjaju da bi takvi rezultati bili dobijeni van laboratorije.
Dr Džulijan Tang, profesor nauka o respiratornom sistemu na Univerzitetu u Lečesteru, kaže da se u realnom svetu uslovi menjaju velikom brzinom, što znači da virus ne može dugo da preživi.
Emanuel Goldman, profesor mikrobilogije na Univerzitetu Rutgers ističe da je u laboratorijskim studijama korišćeno preko 10 miliona virusnih čestica.
Broj čestica u jednoj iskijanoj kapljici je tek oko 100.
„Šanse za prenošenje virusa preko površina su male i to je verovatno samo u slučajevima kada se osoba iskija ili iskašlje na površinu, a neko drugi dodirne tu površinu u roku od dva sata“, napisao je u julu za stručni časopis The Lancet.
- Zašto u Nišu ne rade javne česme
- Hoće li švedski sto preživeti pandemiju
- Koliko nam je od hrane tokom izolacije potrebno
Kako se virus prenosi?
Rizik od prenošenja virusa preko prehrambenih pakovanja zasniva se na pretpostavci da radnici u fabrikama gde se hrana pakuje mogu da dođu u kontakt sa kontaminiranom površinom, a zatim dotaknu oči, nos ili usta.
Naučnici smatraju da je to glavni način prenošenja.
Međutim, američki Centar za kontrolu bolesti na svom sajtu navodi da se „smatra kako to nije glavni način na koji se virus prenosi“.
Zapravo, naučnici veruju da se prenošenje najčešće dešava kroz lični kontakt:
- između dvoje ljudi u bliskom kontaktu, na rastojanju manjem od dva metra;
- putem kapljica koje iskija ili iskašlje zaražena osoba;
- kada kapljice upadnu u nos ili usta zdravih ljudi, ili kada ih udahnu.
Dr Tang kaže da je teško dokazati da se neko zarazio preko pakovanja hrane.
Za tako nešto, objašnjava on, „potrebno je isključiti mogućnost da se osoba zarazila drugim putem, uključujući kontakt sa asimptomatskim slučajevima, a zatim potvrditi da je pakovanje hrane zaista izvor zaraze“.
Kako da ostanem bezbedan/a?
„Za sada nema potvrđenih slučajeva prenošenja korona virusa putem hrane ili pakovanja“, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Međutim, oni su objavili listu preporuka koje treba pratiti kako biste izbegli da se zarazite putem predmeta.
SZO navodi da nema potrebe da dezinfikujete prehrambena pakovanja, ali ističu da „treba temeljno oprati ruke nakon dodirivanja pakovanja i pre jela“.
Kada idete po namirnice, trebalo bi da očistite ruke antibakterijskim gelom pre nego što uđete u prodavnicu, kao i da temeljno operete ruke i namirnice nakon povratka.
Takođe, bezbedno je da naručujete namirnice preko dostave, ukoliko dostavljači prate sve zdravstvene preporuke.
Trebalo bi da operete ruke nakon što preuzmete namirnice.
Pojedini stručnjaci preporučuju jednokratnu upotrebu plastičnih kesa.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk