Kakao- zdravlje u šoljici

Milica

  Kakao je prah koji nastaje iz biljke kakaovac, koji kao tropsko drvo raste u predelima Centralne i Južne Amerike. Semenke kakaovca se prilikom obrade prvo suše, prebiraju, peku, a onda  njihovim mlevenjem nastaje kakao prah. Istovremeno zbog značajnog sadržaja masti u plodu kakaa, od njega se mogu napraviti i kakao maslac ili ulje.

  Po otkriću Amerike zajedno sa krompirom, paradajzom, bagremom i duvanom Kolumbo je u Evropu doneo i kakao. Tamošnji narodi poznavali su njegova hranljiva i lekovita svojstva vekovima, a Maje i Asteci su zrna kakaovca koristili umesto novca- za 100 kakaovih semenki mogao je da se kupi rob. Špance je zapanjilo kada su videli da vladar Montezuma umesto zlata u svojim trezorima čuva zrna kakaovca.

  Možda niste znali da lekovita svojstva kakaa potiču od velikog sadržaja magnezijuma u njemu, što sprečava pojavu grčeva u mišićima nogu, kao i stres i nervozu. Pošto je bogat antioksidansima kakao jača naš imunitet. Smanjuje povišen pritisak, a zahvaljujući gvožđu može da leči anemiju najbolje u kombinaciji sa medom. Sadrži još i vitamin A, B, C, E kao hrom, mangan i cink.

  Prisustvom omega 3 i omega 6 masnim kiselinama zaštitnik je krvnih sudova i srca, a smanjuje trigliceride i holesterol u krvi. Kakao se preporučuje i dijabetičarima pošto stimuliše lučenje insulina, a sadrži i vrlo malo šećera.

  Kakao svojim dejstvom daje osećaj sitosti, pa dobro reguliše telesnu težinu. Delotvoran je za zdravlje kože, jer omekšava suvu kožu i povećava njenu elastičnost, pa se dodaje u kreme i kupke za telo.

  Veoma je važno da kakao pospešuje lučenje hormona sreće, pa nam je ponekad i kockica čokolade dovoljna da popravi naše raspoloženje, koncentraciju i pamćenje.

  Priprema kakao napitka: 

Jedna supena kašika kakao praha umeša se u 2 dc toplog mleka uz dodatak šećera ili meda i ostavi da odstoji 5 minuta.

  Pažljivo dunite da se ne opečete i slobodno uživajte u zdravlju u šoljici, jer je kakao jedna od najhranljivijih i najzdravijih namirnica.

Piše: Miroslava Mišić
Fotografija: Freepik/rawpixel.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.