U okviru projekta „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19“ koji realizuju Grad Kragujevac i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, u Vinsko-rakijskom habu danas je održana obuka iz somelijerstva, na kojoj predstavnici 21 kragujevačkog restorana uče kako da ocenjuju i degustiraju vino, edukuju se o vrstama vina, slaganju vina i hrane i kako da vino čuvaju i služe.
- Program koji zajednički realizujemo a finansira se iz programa EU PRO Plus sastoji iz tri komponente, prva je uvođenje HACCP standarda u 21 ugostiteljski objekat u Kragujevcu, druga se odnosi na obuku somelijera, a treća komponenta na obuku za bariste, kazao je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije.
- Ugostitelji su izrazili želju da uđu u proces snabdevanja industrijskih preduzeća kojima je potrebna hrana za radnike, a imajući u vidu da to ne mogu bez sertifikata, jer sve multinacionalne kompanije traže potvrdu o bezbednosti hrane odlučili smo, kaže Popović, da krenemo u proces sertifikacije.
- Od početka pandemije izazvane virusom korona KOVID -19 jedan od najugroženijih sektora bio je ugostiteljski. Kroz projekat se pruža direktna podrška 21 ugostiteljskom objektu, što kako ističe Gordana Marković, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, nije jedini kome grad Kragujevac pomaže.
Inače, projekat „Podrška ugostiteljskom sektoru sa teritorije grada Kragujevca u ublažavanju posledica pandemije KOVID – 19“ podržava Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO Plus, koji sprovodi Kancelarija UNOPS u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije.