Danas se u Kragujevcu organizuje gastronomski događaj „Kragujevac Open Kitchenˮ u okviru koga će pet kragujevačkih restorana nuditi odabrana jela moderne šumadijske kuhinje po atraktivnim cenama. Aromatično začinsko bilje, domaća jagnjetina, svinjetina, junetina, sirevi, salate, čorbe u interpretaciji kragujevačkih šefova koji kroz ukuse pričaju o svom gradu i zavičaju, uz odabrana vrhunska vina i najbolje rakije dodatno motivišu da izađete u subotu i uživate u čarima naše moderne tradicije.
Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Horeca Asocijacija Kragujevac organizuju ovaj događaj sa željom da podstaknu sve ugostitelje da u svojoj ponudi povećaju udeo autohtonih jela s naglaskom na lokalne autohtone specijalitete. Aktivno uključivanje restorana u ovakve akcije doprinosi podizanju kvaliteta ugostiteljske ponude kao jednog od najvažnijih segmenata turističke ponude, te na taj način doprinesu razvoju Šumadije i Pomoravlja kao visoko kvalitetne turističke i gastronomske destinacije.
Cilj je da se posetiocima prezentuje i omogući doživljaj ukusa Šumadije koji reflektuju bogato gastronomsko nasleđe u receptima i izvorne ukuse šumadijskih namirnica. Na ovaj način se podstiče i promoviše lokalna gastronomija, obogaćuje destinacijska ponuda, ali i stvara dodatni motiv dolaska.
Među atraktivnim jelima koje se naći na meniju su jagnjetina sa ruzmarinom, svinjski file u sosu od suvih šljiva, sporo pečena rebarca sa domaćim pireom, srpska salata, stek od svinjskog vrata sa bukovačom i spanaćem, konfit svinjski vrat sa romesko sosom, juneći obrazi, svinjski file krusto sa kremom od sira i duvan čvarcima, svinjski odresci servirani na zelenoj salsi i hrskavim krompirićima, domaća pljeskavica…
U raznovrsnim specijalitetima, vinima i rakijama možete uživati u sledećim restoranima: restoran Ambasador, Vinsko rakijski hub, restoran Gastro Komitet 27, restoran Mustang i restoran Panorama.
Takođe, ove godine svi koji probaju jela, fotografišu ih i objave na svojim društvenim mrežama uz hashtag #KragujevacOpenKitchen mogu osvojiti jednu od nagrada: večeru za dvoje, flašu vina ili flašu rakije.
Ova aktivnost se realizuje u okviru 2. faze projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u Centralnoj Srbiji – Šumadiji i Pomoravlju“ pod nazivom „Razvoj regionalne turističke ponude Šumadije i Pomoravlja“, koji se realizuje u okviru šireg projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Projekat finansiraju Evropska unija i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.