- Ovsena kaša ne sme da se jede za doručak, bolja je slanina, kaže prof. dr Dejan Čubrilo u emisiji RTS ordinacija.
Profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta razbio je i neke zablude vezane za ishranu, osvrnuvši se na neke od namirnica koje većina smatra zdravim i dijetalnim, a zapravo to uopšte nisu.
Dr Čubrilo kaže da ovsena kaša za doručak, koju većina nutricionista i lekara preporučuju, uopšte nije dobra ideja ukoliko želite da smršate.
- Ako svakog dana jedete ovsenu kašu, nema šanse da smršate. Za boga miloga, zašto morate da svako jutro jedete ovsenu kašu i to punu činiju? Pa to je trovanje šećerom, kaže dr Čubrilo i ukazuje da je potpuno pogrešno svaki dan započinjati obrokom koji je pun šećera:
- Nakon toga ne smete uzeti sledeći ugljeni hidrat minimum 5-6 sati. Ako pojedete celu jabuku, što nikako ne savetujem jer je prepuna šećera, ma koliko da je zdrava i bogata raznim hranljivim sastojcima, a posle dva sata uzmete sir, to je sasvim OK. Poenta je da ne gladujete. Naučite koje su to doze i šta je najbolje za vas.
- Najveća zabluda je da treba početi dan šećerom. Nemojte to odmah ujutru. Nalivamo se sokovima… Možete da budete na autofagiji, onoj fagiji, ovoj, vi ste sve zablokirali odmah. Potrebno je da prođe šest sati da bi počeo proces topljenja. Jaja, sir, kajmak, kiselo mleko, pa i čvarci, to sve može, kaže profesor.
A da li je bolje dobro doručkovati, kako su nas stari učili jer je to najbolji način da opskrbimo telo energijom koja nam je potrebna za ceo dan, profesor kaže da je to potpuno pogrešno. Doručak ne treba da bude preobilan, a ako osetite glad dva sata naklon obroka, uvek možete da odaberete manju količinu hrane koja će vas zasititi, ali ne i preopteretiti.
- Pojedite nekoliko parčeta slaninice sa malo sira i to vam je dovoljno, rekao je.
Mnogi stručnjaci savetuju da slaninu treba izbegavati u velikom luku kad se borite sa viškom kilograma, ali ovo mišljenje ne deli dr Čubrilo.
Slanina mora da bude na jelovniku, objasnio je profesor i dodao:
- Masnoće su bitne za žene. Učimo žene da ne jedu masti i one odu u pogrešnom smeru. A one jedu sve, samo ne masti. Sve masti su dobre, od slanine, kajmaka, kokosovog ulja, putera…
Doktor ističe i da za večeru uvek možete da pojedete malu količinu punomasnog sira, 50 g, pa u kombinaciji sa pršutom ili slaninom, čak i da popijete čašu vina, ali ključno je da ne uzimate šećer.
Profesor je i protiv autofagije, za koju kaže da nije bezbedna za „obične“ ljude koji nisu sportisti poput Novaka Đokovića. Takođe, teorije da određenim danima treba jesti različite vrste mesa po njemu su potpuno neosnovane.
Jedni govore jedno, drugi suprotno. A onda svi govore suprotno od onoga što su juče govorili. A svi su i dalje „stručnjaci“ i od tog statusa odlično žive. Moja baba Stana je za sve njih dr nauka. Jedite ono što je tradicija u vašem kraju i nema greške. Ne bi se slanina i čvarci održali hiljadama godina da nisu dobri.
Slažem se sa Vama. Naš organizam zna šta mu treba, pod uslovom da se ne preteruje.
Bravo! Tačno u metu!
Ovas ima 0% secera, ili eventualno u tragovima.
Evo Lane je dole objasnio, ovas je pun ugljenih hidrata, šećer je ugljeni hidrat, metabolizam ugljenih hidrata ima svoj limit, neiskorišteno ide u salo, u masnoće na krvnim sudovima…
Nekoliko parčeta…???? Sve je jasno!
Ovsena kaša iz vrećice nikako,to je puno šećera…….sa druge strane obične ovsene pahuljice/ljuspice sa kiselim mlekom,tu nema šećera…..mogao je to profesor bolje objasniti.
E moj doktore samo se blamiras pricajuci takve nebuloze. Da malo više pratis i citas hiljade ispitivanja već uradjenih na tu temu i manje oslanjas na tvoje babine preporuke mozda bi cak i mogao da se zoves pravi doktor. Sramota da ovako nesto javno pricas, samo ces neupucenima da pogorsas zdravlje jos vise.
Nemate vi pojma. Bas je super slanina za ljude sa povecanim pritiskom I holesterinom.
Ovas je pun ugljenih hidrata koji se direktni transformisu u secer