Svetski poznati napitak, turska kafa zauzima važno mesto u turskoj kulturi. Napitak je toliko značajan da je UNESCO 2013. proglasio 5. decembar Svetskim danom turske kafe. Proslavimo ovaj dan uz šoljicu vrele turske kafe!
Turska kafa zauzima posebno mesto u tradicionalnoj turskojkulturi. Tehnika pažljivog kuvanja kafe, njen aromatičanukus, njena karakteristična penasta površina i njenaprezentacija su neodvojivi element turskog gostoprimstva i druženja. Za tursku kafu se kaže da „kafa ima sećanje načetrdeset godina“, što je svojevrsno svedočanstvo o integralnoj ulozi napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turskoj.
Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom penom, kao i elegantnim izgledom, a takođe je poznata i po svojim svojstvima koja otvaraju um i dajuenergiju. Uvrštena je na UNESCO listu nematerijalne kulturnebaštine 2013. godine zbog svog jedinstvenog ukusa i tradicionalne vrednosti, a 5. decembar, datum upisa turskekafe na UNESCO listu, se slavi kao „Svetski dan turske kafe“.
Upečatljivo jedinstven ukus i vekovima stara tehnikakuvanja
Kafa je prvi put stigla u Tursku preko Jemena, za vremevladavine osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog(1520-1566). Sredinom 16. veka, prve javne kafedžinice supočele da se otvaraju u Istanbulu, donoseći sve popularnijepiće široj publici. Kako je uživanje u turskoj kafi ušlo u moduu regionu i šire, trgovci su počeli da trguju zrnima kafe i prekogranica, te je tako turska kafa, poznata po svom robusnomukusu i privlačnoj ceremoniji pripreme i služenja, postalaglavna atrakcija širom Evrope.
Najvažnija karakteristika, koja razlikuje tursku kafu od drugihvrsta kafe je finoća mlevenja. Zrna kafe se prvo fino melju, tese zatim polako kuvaju u ključaloj vodi, i na kraju napitak se poslužuje. Ova metoda dovodi do toga da sloj praha uvek tone na dno šolje formirajući soc, a konzistentnost načina kuvanja , koja je vekovima ostala ista, razlikuje tursku kafu od drugihvrsta napitaka od kafe.
Još jedna jedinstvena komponenta turske kafe je njenaprezentacija. Turska kafa se servira u malim šoljicama, uzčašu vode i parče ratluka. Voda osvežava nepce i naglašavaukus kafe, dok slatkiš zaslađuje jezik.
Sastavni deo društvenog života i tradicije
Turska kafa je ključni element druženja i kulture u Turskoj. Na primer, kafa se uvek služi posle obroka i sastavni je deo druženja sa prijateljima. Kod kuće domaćin će pitati goste da li prvo žele da popiju kafu, a kada budući mladoženja posetikuću mlade da zatraži njenu ruku, buduća mlada kuva turskukafu za svog udvarača i njegovu porodicu. Legenda kaže da ako ne želi da se uda za svog udvarača, u kafu stavlja so umesto šećera.
Postoji takođe i tradicija proricanja sudbine iz taloga kafe ili„čitanja šoljice“. Nakon ispijanja kafe, šolja se stavljanaopako na tanjir i tumače se oblici formirani od taloga. Ova ljupka i maštovita tradicija je takođe divan deo turske kulture.
Iako je turska kafa sama po sebi uvek posebna prilika, sa jošvećim zadovoljstvom ćemo uživati u njoj 5. decembra, naSvetski dan turske kafe!