Tehnolog sam po obarzovanju i imala dvadeset godina radnog iskustva u velikim kompanijama. U četrdesotoj sam zasnovala porodicu u Vršcu i iz tog razloga ostavila posao i dobru poziciju u Novom Sadu. Sada sam majka dvoje dece, što jeste moj najveći uspeh, ali sam bila bez posla. U pedesetoj godini sam pokrenula svoju proizvodnju isključivo na platformi sospstvenog iskustva i znanja. Tržištu nudimo inovativan zdrav proizvod koji pomaže korisnicima da bez obzira na dinamiku dana lako mogu da spreme zdrav obrok, priča Branka Nikolić, vlasnica brenda BALANCE 013, čija bi priča mogla da bude podstrek za mnoge žene.
Kako sam došla na ideju da dizajniram proizvod iz oblasti zdrave hrane?
Prvo sam ja bila korisnik ovog proizvoda koji sam dizajnirala sa namerom da sebi olakšam vreme posta. Organizacija pripreme obroka u domu sa dvoje male dece, gde svako ima posebne zahteve za sadržajem obroka u zavisnosti od uzrasta je prilično iscrpljujuća. U toj situaciji, ili žene odustanu od posta, ili su prilčno iscpreljene jer ne stižu da spreme obrok za sebe. (Mislim da je post jedini sveobuhvatni detoks tretman. Zato je važno ukoliko ste se u nekom momentu odlučili da se na taj način bavite sobom ostanete u tome.) S obzirom da nisam uspevala da se profesionalno angažujem u nekoj od kompanija koje posluju u Vršcu odlučila sam da ovaj proizvod ponudim tržištu. Kako da se radi o proizvodu koji ima 22% biljnih proteina, 10% vlakana, složene ugljene hidrate, malu kalorijsku vrednost, našao je primenu u širokoj grupi korisnika. Najlakše su ga prihvatile osobe koje žele da smanje unos mesa, a ne znaju kako. Ovde moram napomenuti da je osim nutritivnog aspekta, bio važan i jednostavan način pripreme obroka. Zatim oni koji poste, vegetarijanci, vegani, sportisti koji su na proteinskoj dijeti.
Planovi za razvoj poslovanja?
Kako proizvod ne sadrži gluten koriste ga i osobe koje su na bezglutenskoj ishrani. Analizom tržišta i u kontaktu sa korisnicima imam utisak da ljudi žele da probaju proizvode bez glutena i da promene u svojoj ishrani žele da vode u tom pravcu. Vođena tim utiskom, želim da razvoj naše palete proizvoda i ponude vodim u tom pravcu. Planiramo proizvodnju bezglutenskog brašna sa malom pekarom i keteringom kako bi ljudima približili ove prozvode.
Svakako, osobama koje nemaju zdravstvene probleme, mi predlažemo da jedu sve namirnice i što raznovrsniju hranu. Osobe koje imaju zdravstveni problem moraju se konsultovati sa svojim lekarom i nutricionistom. Oni koji se opredeljuju za posebne režime ishrane poput vegana i vegetarijanaca moraju se dobro edukovati kako bi očuvali svoje zdravlje. Naše je iskustvo govori u prilog tome da je ova grupa ljudi zaista veoma dobro informisana i da se kvalitetno bave svojom ishranom. Otvoreni smo da svojim proizvodima i savetom budemo svima na usluzi.