Apsolutni pobednik šestog Šumadijskog ocenjivanja rakije – Podrum želja iz Mionice, najviše priznanja Emperus iz Rače

Društvo Ekonomija

Na šestom Šumadijskom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija koje je održano 23. oktobar u Kragujevcu, učestvovale bi 22 registrovane destilerije, proizvođača jakih alkoholnih pića iz cele Srbije.

Ocenjivano je 59 uzorka, a komisija je dodelila osam velikih zlatnih medalja, 32 zlatne i 19 srebrnih.
Rakije su ocenjivane prema Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića Regionalne asocijacije proizvođača rakije «Šumadijska rakija» Kragujevac.

I ove godine uzorci za ocenjivanje preuzeti su u originalnim pakovanjima iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. Ovakav način uzorkovanja, pružio je najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu.

Rakije je ocenjivala četvoročlana komisija u sastavu: dr Branko Popović, profesor Vele Tešević, dr Ivan Urošević i po prvi put ove godine dr Goran Milanov iz Makedonije.

Apsolutni šampion ocenjivanja u kategoriji – rakija od šljive je Podrum želja iz Mionica za rakiju Šljivovica želja 12.

Šampioni u istoj kategoriji su i destilerije Zavet iz Kragujevca, sa rakijom Zavet 10 i Emperus iz Đurđeva kod Rače sa rakijom Emperus 12.

Pobednik u kategoriji rakija od kajsije je destilerija Krneta iz Nove Pazove sa proizvodom Krneta kajsija, dok je najbolja rakija od jabuke, prema oceni žirija, destilerija Emperus, Đurđevo Rača, sa rakijom Zlatni voždov grumen jabuka.

Emperus voždov grumen vilijamovka je rakija destilerijE Emperus koja je najbolje ocenjena u kategoriji kruška viljamovka.

Ista destilerija je i šampion u kategoriji rakija od dunje sa proizvodom Emperus zlatni voždov grumen dunja.

Najbolja rakija travarica je travarica STOM destilerije TOK.

Nagrade će biti uručene u subotu, 2. novembra na Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu, u prostoru Exclusive event center.

Fotografija: FB Empersu Destilerija
    Tagovi:

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.